POBRATIMILI SE ISTANBULSKA OPĆINA BAGCILAR I OPĆINA JABLANICA

U subotu 26.06.2021. godine u Sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica, Općinski načelnik Damir Šabanović u ime Općine Jablanica i Lokman Čairidži u ime istanbulske  općine Bagcilar, potpisali su protokol o bratimljenju, kao rezultat zajedničkih aktivnosti TDBB (Unija Općina Turskog Svijeta) i zajedničke saradnje na polju obrazovanja  predstavnika ovih općina.

Svečansti potpisivanja protokola prisustvovali su Fahri Solak, generalni sekretar TDBB-a, Jasin Özlü, načelnik pobratimske općine Bašiskele, pomoćnici načelnika općine Bagcilar, Generalni konzul Republike Turske u BiH Yaşar Ergün, direktor Turskog kulturnog centra Mostar- „Yunus Emre“ Enstitusu, Yunus Dilber, Komandant turskog LOT tima smještenog u Jablanici, Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović, sekretar organa uprave i pomoćnici Općinskog načelnika Općine Jablanica. Nakon posjete Općini Jablanica, delegacija iz prijateljske Republike Turske posjetila je Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

U povodu svečanosti potpisivanja protokola i bratimljenja sa općinom Bagcilar, Općinski načelnik Damir Šabanović kaže: Potpisivanjem protokola zvanično smo se pobratimili sa Općinom  Bagcilar iz Republike Turske. Nakon šestogodišnje saradnje osnovnih škola, saradnja je podignuta na viši nivo, da se ozvaniči i saradnja dvije lokalne samouprave. Počastvovani smo dolaskom visoke delegacije Unije gradova i općina turskog svijeta, u kojoj je, pored Generalnog sekretara Unije i načelnika općine Bağcılar bio i načelnik pobratimske općine Basiskele. Kao što je poznato, od 2013. godine nismo bili u prilici da ugostimo predstavnike općine Basiskele. Kada su u pitanju odnosi sa pobratimskim općinama, zajednički cilj je da razvijamo saradnju na svim nivoima i u svim oblastima od obrazovanja, kulture, sporta,  do primjene dobrih praksi u funkcionisanju jedinica lokalne samouprave.  Ovo je veliki događaj nakon kojeg ćemo moći da unaprijeđujemo i razvijamo zajedničku saradnju. Naravno, počastvovani smo prisustvom generalnog konzula R Turske u BiH i direktora Instituta „Jusuf Emre“ u Mostaru.-istakao je između ostalog Načelnik Šabanović.

 Načelnik  općine Bagcilar Lokman Čairidži je ovim povodom istakao: Danas sam ponovo u Jablanici, jer smo kroz  saradnju  dvije bratske škole vidjeli da kapacitet saradnje treba proširiti i na naše općine i predložio sam bratimljenje naših općina. Danas smo ovdje tu saradnju ozvaničili i drago mi je da se to desilo. Mi predajemo veliku važnost Bosni i Hercegovini, jer smo mi dugo godina zajedno živjeli i  povezani smo istom vjerom. Ti odnosi su nam bitni i na polju razvijanja lokalne samouprave. Pored socijalnih projekata, želimo da razmjenjujemo iskustva u pitanjima lokalne samouprave. Neka nam bude sretno u ime obje općine-izjavio je načelnik Čairidži.

Generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB) Fahri Solak kaže: Danas se nalazimo u Bosni i Hercegovini u Jablanici sa delegacijom općina Unije turskog svijeta. Inače Unija (TDBB) broji 31 članicu u BiH, a jedna od tih je i Općina Jablanica. Danas smo potpisali protokol o bratimljenju između Općine Jablanica i Općine Bagcilar iz Istanbula. Mi smo institucija koja pridaje posebnu važnost bratimljenju općina i veza između općina Jablanica i Bagcilar je rezultat koordinacije  Unije općina turskog svijeta. Mi ćemo i u budućnosti tražiti puteve kako da još više razvijemo saradnju  između Općine Jablanica i njene tri bratske općine u republici Turskoj. Ovdje su otvoreni neki razredi u kojima se uči turski jezik, urađeni su projekti uređenja gradskog parka, ali mi ćemo se truditi da još više razvijemo tu saradnju. Drago mi je da smo danas u Jablanici i posebno se zahvaljujem načelniku Šabanoviću na toplom gostoprimstvu-izjavio je generalni sekretar TDBB Solak.

Jasin Özlü, načelnik pobratimske općine Bašiskele nije krio zadovoljstvo dolaskom u Jablanicu i nastavkom saradnje bratskih općina: Pošto sam ja član izvršnog odbora Unije općina turskog svijeta i kad sam vidio da program ove posjete predviđa posjetu općini Jablanica odmah sam poželio da vidim svoju braću  i posjetim Jablanicu. Naša saradnja datira  od dvije hiljaditih godina, bratimljenjem sa Yuvačikom, pa zatim sa općinom Bašiskele. Naše općine imaju mnogu sličnosti i u geografskim karakteristikama. Kao i Jablanica i mi smo bogati rijekama i vodom nadam se da ćemo se u što kraćem periodu vidjeti ponovo ovdje u Jablanici, a naravno i u Bašiskeleu- kaže načelnik bratske općine Bašiskele.