Turizam i ugostiteljstvo

Turistički potencijal i turistička infrastruktura

Općina Jablanica ima veoma dobre prirodne preduslove za razvoj turizma. Prirodni resursi u općini Jablanica su: Jablaničko i Grabovičko jezero, planine Prenj i Čvrsnica, rijeke Neretva, Doljanka i Šanica. Rijeke Doljanka i Šanica su veoma interesantne za sportski ribolov i kampiranje u prirodi. Obje navedene planine imaju preko 2000 metara n/v i kao takve predstavljaju izazov mnogim planinarima.Na spomenutim planinama postoji mogućnost zimskog i ljetnog turizma. Postoje uslovi za turno skijanje što je kombinacija skijanja i planinarenja. Kada je riječ o lovu nekada je bilo mogućnosti lova na visoku divljač, a danas je fond visoke divljači desetkovan usljed krivolova i predstavlja ozbiljan problem za  opstanak ugrožene vrste divojarca na ovim prostorima. Stanje objekata na ovim planinam je, nažalost katastrofalno, a kada tome dodamo lošu markacijiu, postojanje minskih polja te neorganizovanost i nepostojanje turističke ponude jasno da ne možemo očekivati veliku posjećenost i značajnije korištenje  ovih resursa.Na južnim obroncima Čvrsnice nalazi se Park prirode Blidinje koji dobrim dijelom zahvata jablaničku opštinu. U okviru parka je već afirmisano skijalište sa popratnim sadržajima individualnim i kolektivnim smještajnim kapacitetima.

Pored toga Jablanica ima i kulturno-historijski spomenike koji su proglašeni Nacionalnim spomenicima kulture od strane Komisije za očuvanje nacionalni spomenika BiH: kompleks Bitka na Neretvi sa muzejem i četiri  nekropole stećaka.

Stećci na Risovcu Nekropola sa stećcima Dugo polje Nacionalni spomenik BiH


Grabovičko jezero i rijeka Neretva pružaju mogućnost bavljenja sportskim ribolovom i to prvenstveno variličarstvom te su idealna područja za organizovanje takmičenja ovoga tipa. Pored ovoga ovi lokaliteti mogu biti zanimljivi i za vožnju kajaka.
Jablaničko jezero, svakako, pruža mogućnosti za odmor posebno u ljetnoj sezoni. Naime, odmah po svršetku rata Jablaničko jezero je postalo poželjna destinacija za bh građane koji sebi nisu mogli priuštiti odlazak na more, pa je u ljeto 1996, 97. i 98.godine zabilježen veliki priliv gostiju. Ovakav trend je potakao lokalno stanovništvo na izgradnju privatnih plaža, kampova  i smještajnih kapaciteta, a zemljište uz obale jezera je postalo veoma atraktivno i skupo. Ovakva pojava dovela je do toga da imamo uzrpaciju priobalnog pojasa, koji je u funkciji zaštitne zone, pa čak imamo i gradnju na samome jezeru što uveliko narušava sam ambijenet. U posljednje vrijeme plaže postaju sve manje posjećene, a interes za dolazak na jezero je sve manji.

Smještajni kapaciteti su:Park prirode „Blidinje“ (50 kreveta i 270 stolica); „Pansion Vilinac“ (restoran sa saunom i salon barom, 30 ležaja);Hajdučke Vrleti (60 kreveta, 220 stolica);Motel „Risovac“ (17 kreveta, 100 stolica);Buffet Bar (45 stolica). Smještajni kapaciteti u gradu Jablanici su:Hotel „Jablanica“  kapaciteta 32 sobe sa 72 ležaja,motel „Kamel“ ima kapacitet 12 soba sa 24 ležaja, motel  „Maksumić komerc“u Lendavi  kapaciteta 26 soba i apartmanom.

Planinski kapapciteti, na skijalištu Risovac su 157 ležaja, dok u samom gradu postoje 132 ležaja. Popunjenost kapacitetea nije zadovoljavajuća i za zvanične organe je veoma teško utvrditi jer po podacima TZ-e u Jablanici nisu zabilježena noćenja gostiju.
Izgradnjom koridora Vc, ski centar Risovac kao i sama Jablanica, bi trebali postati atraktivna i lahko dostupna destinacija velikom broju turista. Trend intersovanja za ulaganja i dolazak na zimski odmor na ovaj prostor je u porastu i predstavlja veliku razvojnu šansu za općinu Jablanica.

Spomen kompleks “ Bitka na Nertvi“ je prije rata bila poznata i posjećena destinacije mnogih građana ex  Jugoslovije i Evrope. Ono po čemu je Jablanica u svijetu prepoznatatljiva je Bitka za ranjenike kojoj je ovaj kompleks i posvećen. Pored “jablaničke jaganjetine”, ovo je najprepoznatljiviji naš brend u širim okvirima.

Spomen komleks je u veoma lošem stanju i njegov najkapitalniji i najatraktivniji eksponat Srušeni most je napola uništen. Također fundus Muzeja je veoma oskudan i trenutno svojim ponudom nije u onakvom stanju kakvoga ga nekada pamtimo.

Kompleks Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi Jablanica

Uprkos nezadovoljavajućem stanju Spomen kompleksa možemo reći da ipak privlači veliku pažnju turista i taj trend je u porastu. Ovu destinaciju godišnje posjeti oko 15.000 registrovanih gostiju, dok je broj neregistrovanih gostiju mnogo veći,i do nekoliko puta.Ova konstatacija nam govori da vrijedi posvetiti pažnju ovoj ustanovi kako bi mogli u budućnosti kvalitetno eksploatisati ovaj resurs.
Lokaliteti na kojima se nalaze stećci kao i četiri nekropole koje su proglašene nacionalnim spomenicima do sada su u veoma maloj mjeri bili dio interesa turista. Naime ovi lokaliteti nisu na kvalitetan način obilježeni, ne postoji uređena signalizacija i infrastruktura koja bi turiste odvela do odredišta. Po nama pomenuti stećci predstavljaju neizostavan dio turističke ponude Jablanice. Blizina mora, pozicija imeđu dva centra Sarajeva i Mostara, odvojak za koridor VC, blizina Međugorja Jablanici pružaju realnu osnovu za razvoj tranzitnog turizma. 

Glavni pravci razvoja općine Jablanica su usmjereni na razvijanje tzv. tranzitnog turizma ponudom sadržaja na glavnim putnim pravcima. U tranzitni turizam potrebno je ukomponovati segment kulturno istorijskog turizma, s revitalizacijom spomenika kulture Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

Međutim, pošto ova djelatnost uglavnom služi za zadovoljavanje potreba tranzitnog turizma i jednog manjeg dijela lokalnog stanovništva potrebno je uraditi dodatnu analizu i vidjeti da li je unutar djelatnosti potrebno razvijati hotelijerstvo, što bi ukazivalo na to da ista nije isključivo orjentisana na zadovoljenje turista-prolaznika i da može poslužiti kao potrebna infrastruktura za daljnji razvoj turizma  bilo lijetnog, zimskog, kulturnog, kongresnog i sl.
Park prirode Blidinje je područje na kojem se mogu naći mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. U parku je smješten i moderan ski centar koji je zimi odredište mnogih posjetitelja prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije. U skijaškom centru je instalirana četverosjedna žičara kapaciteta 1942 osoba/h uz prosječan nagib staze od 29,08% kao i manja žica tzv. baby lift koja je pogodna za početnike i djecu.Ovaj prostor je potrebno afirmisati, promovisati i ponuditi ga kao turistički proizvod.

Razvoj turizma na jablaničkom jezeru je uslovljen rješavanjem problema uzurpacije priobalnog pojasa. Kao direktna posljedica naprijed navedenog problema su nepostojanje uređenih plaža uz obalu jezera sa adekvatnom komunalnom infrastrukturom.

Planine Prenj i Čvrsnica su od davnina poznate kao atraktivne destinacije za lov i planinarenje.
Preduslov intenzivnijem razvoju jesu poboljšanje infrastukture (prometne, turističke), turističke ponude te postojanje zainteresiranih investitora koji bi uložili sredstva u turističke kapacitete i sl.