Geografija

 Položaj

Općina Jablanica spada sa svojih 301 km² površine i 10.111 stanovnika u red najmanjih općina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Geografski pripada regiji gornje ili visoke Hercegovine, a administrativno jednoj od 8 općina Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukliještena između jednih od dvaju najviših planina u Bosni i Hercegovini Čvrsnice i Prenja, sa svojom prelijepom dolinom otvaraju litičasti kanjon dug više od 30 kilometara. Sam grad je smješten na nekoliko terasa na nadmorskoj visini od 202 metra, kroz koje protiče rijeka Neretva.

Klima

Klima je umjereno mediteranska s prosječnom godišnjom temperaturom od 12 °C i velikom količinom padavina. Zbog svoga prirodnoga položaja Jablanica je od najstarijih vremena bila područje interesantno za stanovanje i boravak.

Stanovništvo

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Jablanica imala je 12.691 stanovnika, raspoređenih u 33 naselja. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma općina Jablanica, u cjelini, ušla je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine.

Službeni naziv: Općina Jablanica

Država: Bosna i Hercegovina

Entitet: Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton: Hercegovačko-neretvanski

Općina: Jablanica

Položaj: 43°39′ N 17°35′ E

Nadmorska visina: 202 m n v

Površina: 301 km²

Stanovništvo: 10.111

Načelnik: Salem Dedić (SDA)

Vremenska zona: Srednjoevropsko vrijeme

Poštanski broj: 88 420

Pozivni broj:(+387) 36