Učenici i nastavnici iz Babušnice, Republika Srbija, u posjeti Jablanici

Općinski načelnik Damir Šabanović srdačno je dočekao goste iz Srbije u ponedjeljak, 18. septembra, u sklopu programa Superškole koji promoviše školsku razmjenu i interkulturalni dijalog na Zapadnom Balkanu. Učenici i predstavnici srednje škole "Vuk Karadžić" iz Babušnice, Republika Srbija, te Srednje škole Jablanica imali su priliku upoznati se s bogatom kulturom i naslijeđem Jablanice.

Načelnik Šabanović je sa svojim gostima razgovarao o različitim aspektima Jablanice, uključujući potencijale ovog grada kao što su granit, hidro energija, njegovo kulturno-historijsko naslijeđe te sportske uspjehe i istaknute ličnosti. Također, razgovarali su i o posjeti učenika iz Jablanice Babušnici, te očekivanjima gostiju tokom njihovog boravka u ovom našem gradu.

Ukupno 12 učenika i 2 profesora iz Srbije boravit će u Jablanici od 17. do 23. septembra. Domaćini su za njih pripremili raznovrsne aktivnosti koje uključuju kulturne događaje, sportske manifestacije, zabavu te turističke obilaske.

Vrijedno je napomenuti da ovaj program Superškole ima finansijku podršku Evropske unije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Ova inicijativa ima za cilj jačanje veza između škola, učenika i njihovih zajednica na Zapadnom Balkanu te podržava proces izgradnje mira i interkulturalnog učenja i dijaloga.