PRIRODNO I KULTURNO NASLJEĐE KAO POTENCIJAL RAZVOJA TURIZMA

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam su oduvijek bili usko povezani. Era globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, je dovela do toga da se savremeni turisti sve više fokusiraju upravo na kulturni identitet podneblja koje posjećuju.

Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije su se udružile s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa. Tako je nastao PRONACUL projekat. Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenia, a Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera se u svojim aktivnostima fokusirao na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka - Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje su u prethodnom periodu provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije.
Na nekropolama je unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetioce.  Nekropole su uređene i obogaćene novim klupama, stolovima sa nastrešnicama, solarnom rasvjetom te brojnim drugim sadržajem. Postavljene su i kante za smeće, te osiguran redovan odvoz smeća, kako bi se zaštitio i očuvao prirodan ambijent nekropole.
U promotivne i informativne svrhe je kreirana aplikacija „Doživi Jablanicu“ te je snimljen promotivni video koji predstavlja nekropolu stećaka Dugo Polje.
Implementacija PRONACUL projekta se provodi u okviru ADRION Programa koji finansira Evropska unija i traje do 9. mjeseca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770 348,98 EUR.

Kompletno saopštenje pogledajte na ovom linku.