POTPISANI PRIMOPREDAJNI OBRASCI OPREME U PROJEKTIMA PREKOGRANIČNE SARADNJE BOSNA I HERCEGOVINA-CRNA GORA

Općinski načelnik Damir Šabanović i predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara gosp. Tomislav Majić, na sastanku održanom u zgradi Općine Jablanica, potpisali su primopredajne obrasce u projektima „Podrška EU boljem sistemu upravljanja rizikom od katastrofa u prekograničnom području – Zajedniči odgovor“  i „Kreativne industrija za zapošljavanje bez granica“.

Oba ova projekta dio su prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U projektu „Zajednički odgovor“, Općina Jablanica, odnosno Služba civilne zaštite, dobila je specijaliziranu opremu u vrijednosti od 88.340,00 KM s ciljem unapređenje intervencije spašavanja.
Projektom „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“, Općina Jablanica je opremila i uspostavila Kreativni centar u sklopu Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica u vrijednosti od oko 213.612,31 EUR.  Centar je opremljen savremenim CNC mašinama, informacijskim tehnologijama, a omogućuje korisnicima stažiranje, korištenje prekograničnog informacijskog sistema, pohađanje treninga i obuka za poboljšanje vještina zapošljavanja, te unapređenje bizinisa.

Osim potpisivanja primopredajnih obrazaca, na sastanku se razgovaralo i o proširenju saradnje na projektu LiNK4StartUps, koji ima za cilj poboljšati održivost novoosnovanih biznisa koji vode ranjive kategorije, te o pripremi novih projekata na koje je Općina Jablanica aplicirala zajedno sa LiNK-om, a sklopu EU fondova.
Sastanku su prisustvovale i pomoćnica načelnika Službe za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor g-đa. Amela Muratović i direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK g-đa. Alisa Gekić.