Višednevna radna posjeta načelnika Damira Šabanovića Republici Turskoj

Općinski načelnik Damir Šabanović je na poziv općina Nazilli i Melikgazi, Kayseri boravio u višednevnoj radnoj posjeti Republici Turskoj.

Posjeta općini Nazilli je upriličena povodom obilježavanja Dana općine tokom koje je održan bilateralni sastanak između dva općinska načelnika, na kojem su predstavljeni potencijali Našdet Općine, a razgovaralo se i o mogućnostima ostvarivanja saradnje.Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je u programu međunarodnog kulturnog festivala organizovanog u okviru obilježavanja Dana općine Nazilli nastupio i naš Folkolorni ansambl „Neretva“ koji je četvrti put učestvovao na festivalu i predstavio je folklornu tradiciju naše domovine.

Radna posjeta Općini Melikgazi, koja je dio milionskog grada Kayseri, je iskorištena za sastanke sa načelnikom općine dr.Mustafom Palanciogluom, njegovim zamjenicima, ekspertom za projekte te IT menadžerom. Iskorištena je prilika za razmjenu iskustava te su domaćini predstavili ulaganja u oblasti turizma, saobraćajne infrastrukture, stanogradnje i ekonomije.
Pored toga našeg načelnika su upoznali sa funkcionisanjem njihovih industrijskih zona koje posluju veoma uspješno.
Iskazali su veliko interesovanje za našu zemlju tako da očekujemo da će u skorije vrijeme posjetiti Bosnu i Hercegovinu i našu općinu.


Pored ove dvije općine, načelnik Damir Šabanović je posjetio pobratimsku općinu Bagcilar i održao sastanak sa načelnikom općine Abdullahom Ozdemirom. Tokom razgovora sa menadžementom općine Bagcilar razmijenjena su iskustva o djelovanju jedinice lokalne samouprave. Pored ovog obavljeni su i razgovori sa mladim studentima iz Sjeverne Makedonije, Rumunije i Belgije koji su na obuci u Bagcilaru na temu održivog razvoja i zelene agende, pitanja mladih i projekata NVO.
Saradnja dvije opštine je na visokom nivou te je načelnik Šabanović iskoristio priliku da načelnika Ozdemira i njegove saradnike pozove u posjetu našoj Jablanici.


Na kraju radne  posjete, u Istanbulu je Općinski načelnik održao sastanak sa Generalnim sekretarom Saveza općina Turskog svijeta (TDBB) gospodinom Fahri Solakom s kojim je, između ostalog, rezimirana dosadašnja saradnja i obavljen je razgovor o načinima i modelima unapređenja saradnje i realizacije zajedničkih projekata, a posebno ranije dogovorene obuke pripadnika vatrogasne jedinice iz Jablanice.