TURISTIČKI DJELATNICI SA PODRUČJA OPĆINE JABLANICA UKLJUČENI U PARTNERSTVO NA RAZVOJU MODELA MOSTAR HUB AND SPOKES U HERCEGOVINI

Projekat USAID-a Razvoj održivog turizma realizije se u hercegovačkoj regiji kroz model Mostar Hub and Spokes. Cilj ovog modela je povećanje posjetitelja, potrošnje i duži boravak turista u Mostaru i okolnim gradovima.

U projekat su uključeni gradovi i općine: Mostar, Nevesinje, Čitluk, Neum, Ljubuški, Grude, Stolac – Berkovići, Ljubinje, Široki Brijeg, Ravno, Jablanica i Čapljina.Tim povodom, u sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica  u utorak 20.9.2022. godine, predstavnici USAID projekta održali su sastanak sa  fokus grupom  turističkih djelatnika sa područja općine Jablanica na kojem  je predstavljen projekat USAID Turizam, prezentiran Hub and Spoke model, izvršen izbor i kategorizacija atrakcija (praktičan rad) i kreirana  turistička ponuda (praktičan rad).
Inače, ovaj inovativni model ima za cilj povećanje broja posjetitelja, potrošnje i dužine boravka u Gradu Mostaru i njegovim okolnim općinama/gradovima koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Mostar i okolne općine bit će dio marketinških i promotivnih napora kojima će USAID Turizam i Turistička zajednica HNK/Ž podržavati ove mikro-destinacije u periodu 2022/23.

Model Mostar Hub and Spokes će povezivati Mostar (Hub) s destinacijama, atrakcijama i turističkim iskustvima u neposrednoj blizini (Spokes), kroz paket cjelodnevnih ili poludnevnih ponuda/itinera, nudeći raznolike opcije putovanja i izleta što regionalne i međunarodne putnike dovodi do produljenog boravka i povećane potrošnje po posjetitelju, čime se povećavaju lokalne ekonomske koristi, nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta. To će se postići kroz kreiranje atraktivnog vizualnog sadržaja, koji će Turistička zajednica HNK/Ž, lokalne turističke zajednice i lokalni partneri moći objavljivati i reklamirati putem svojih digitalnih i društvenih kanala te kroz suradnju s domaćim i međunarodnim turističkim agencijama i turoperatorima.