Poziv poljoprivrednicima koji će obavljati proljetnu sjetvu-sadnju da prijave vrste i površine kultura u skladu sa listom prihvatljivih troškova

Obavještavamo poljoprivredne proizvođače sa područja općine Jablanica, shodno pozivu Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo broj: 03-20-518/20 od 31.03.2020. godine,  a vezano za pripremu preliminarne liste poljoprivrednika za proljetnu sjetvu-sadnju,  da se mogu prijaviti za podršku poticanja prihvatljivih troškova za proljetnu sjetvu-sadnju u tekućoj godini.

Prihvatljivi troškovi su: nabavka sjemena, mineralnog gnjojiva i zaštitnih sredstava za proizvodnju, silažnog kukuruza, heljde, povrća (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, grah, luk bijeli i crveni, zelena salata, krompir i sl.) i drugih poljoprivrednih kultura.
Visina iznosa podrške za programe pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne sjetve zavisi od iznosa sufinansiranja prihvatljivih troškova od strane klijenta – lokalne zajednice a maksimalno do 1.000,00 KM po krajnjem korisniku (poljoprivrednom proizvođaču).
Federalno ministarstvo će potpisati Sporazum o realizaciji programa pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne sjetve-sadnje sa klijentom – jedinicom lokalne samouprave upisanom u registar klijenata kojim se uređuju međusobni odnosi, nadležnosti i visina poticaja. Lokalna zajednica je dužna po realizaciji ovog programa  dostaviti Federalnom ministarstvu Izvještaj o utrošku sredstava u skladu sa Listom prihvatljivih troškova za mjere ostalih vrsta podrške.
Kako bi općina Jablanica pripremila preliminarnu listu poljoprivrednih proizvođača  do objavljivanja javnog poziva od strane Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pozivamo poljoprivrednike koji će obavljati proljetnu sjetvu-sadnju da  prijave vrste i površine kultura  u skladu sa listom prihvatljivih troškova.


Napomena: Svi poljoprivredni proizvođači moraju biti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstavi klijenata, te posjedovati validne fiskalne račune o nabavci prihvatljivih Troškova.
Prijave se primaju od  6 do 13. aprila 2020. godine u terminu od 9,00 – 12,00 sati.
e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i mobilni broj/viber broj 061-570-662 ili e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


Sve dodatne informacije se mogu dobiti i na broj telefona: 036-571-321 u periodu od 8,00 – 12,00 sati.