OPĆINI JABLANICA URUČEN RECERTIFIKAT BFC SEE STANDARDA U DUBROVNIKU

Na trodnevnoj  regionalnoj konferenciji CoreDays 2022 u Dubrovniku, Općinskom načelniku Damiru Šabanoviću u ime Općine Jablanica uručen je međunarodni recertifikat BFC SEE (općine i gradovi sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi)  kvaliteta kojim se potvrđuje da Općina Jablanica svojim građanima i privredi pruža usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Pored općine Jablanica certifikate je dobilo ukupno 30 lokalnih samouprava koje su u prethodnom periodu ispunile postavljene kriterijume. Certifikate je dodijelila Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a na konfernciji u Dubrovniku  je ozvaničeno i proširenje ove platforme jer su  Regionalnoj mreži pristupile  partnerske organizacije iz Albanije i Kosova. Konferencija Core Days 2022 se održala uz podršku Njemačke razvojne agencije GIZ i okupila je predstavnike vlada, institucija zaduženih za unaprijeđenje uslova poslovanja, lidere lokalnih samouprava, privrede i civilnog sektora. Konferenciju je otvorio bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.


BFC SEE je jedinstveni program za mjerenje i unaprijeđenje uslova poslovanja i investiranja na lokalnom nivou. Gradovima i opštinama pruža jasne smijernice za kreiranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda efikasnosti i transparentnosti lokalne administracije u skladu sa principima dobre uprave. Za postojeću privredu i potencijalne investitore, činjenica da jedna lokalna samouprava poseduje ovaj certifikat znači da u toj sredini mogu da računaju na stabilni i predvidljivi poslovni ambijent.
Kvalitet poslovnog okruženja u lokalnim samoupravama mjeri se kroz proces koji podrazumijeva ispunjavanje niza zahtijevnih kriterijuma među kojima su posjedovanje strateškog i institucionalnog okvira za ekonomski razvoj, transparentnost troškova poslovanja, obezbjeđivanje informacija o raspoloživoj radnoj snazi, kvalitetne infrastrukture i komunalnih usluga, a kako se BFC standard stalno unapređuje, među kriterijume koje svaki grad i opština moraju da ispune uvršteni su i digitalna transformacija, elektronske usluge, zaštita životne sredine, inovacije i dr. Ispunjenost kriterijuma potvrđuje nezavisna međunarodna verifikaciona komisija.