Eco UP start weekend u Jablanici

Danas je u Jablanici započeo drugi Eco UP start weekend kojeg Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizira kroz projekat „Angažiranje mladih u ekološke i društveno-ekonomske održive inicijative u BiH“ a finansira IOM Razvojni fond.

Tema ovog događaja je „Inovativni pristup zaštiti životne sredine i prevenciji odlaska mladih kao posljedica klimatskih promjena“, a radi se o svojevrsnoj radionici na kojoj mladi iz Jablanice imaju priliku da slušaju predavanja o uspješnim “zelenim idejama”, inicijativama koje se bave zaštitom okoliša i promovišu pozitivne utjecaje i prevenciju klimatskih promjena i degradacije okoliša.
Na prvom dijelu događaja, predstavnici akademske zajednice iz Bihaća, Mostara, aktivisti te mladi poduzetnici koji se bave pitanjem zaštite životne sredine podijelit će svoja iskustva i znanja kako bi učesnike pozitivnim primjerima potakli na djelovanje na lokalnm nivou i ponudili im korisne savjete u implementaciji ideja koje će na ovom događaju kreirati. Drugi dio događaja je rezerviran za razvijanje ideja usmjerenih na inovacije u zaštiti životne sredine prijavljenih timova skupa sa odabranim mentorima.  
Već prvi dan je obilježen pozitivnom energijom, uz pozitivne diskusije i ideje.
Šefica misije IOM u Bosni i Hercegovini, gđa Laura Lungarotti, istakla je važnost djelovanja mladih ljudi i zajednica ka ostvarenju zajedničkog cilja očuvanja okoliša: “Zaista sam oduševljena vašim idejama i činjenicom da ste aktivni i izdvajate svoje vrijeme za očuvanje okoliša, posebno sada u vrijeme COP27 konferencije. Dok svijetski lideri razgovaraju o budućim koracima, mi u isto vrijeme ovdje, u Jablanici, dajemo svoj doprinos kroz razvijanje ideja koje će zasigurno utjecati na poboljšanje stanja okoliša. IOM se raduje idejama i inicijativama koje će nastati iz ovog susreta.”
Načelnik Općine Jablanica, gospodin Damir Šabanović, je govorio o važnosti djelovanja pojedinaca i zajedničke suradnje između organa vlasti i svih članova društva: “Općina stoji na usluzi građanima Jablanice, nastoji podržati sve pozitivne ideje. Ali, vi imate ključnu ulogu. Bez vas, vaših ideja i spremnosti da mijenjate svijet u kojem živimo, osiguravate bolju, čistiju i zeleniju budućnost, naši koraci su otežani i manje uspješni. Radujem se što nastavljamo sa uspješnom suradnjom sa Međunarodnom organizacijom za migracije koja podržava pozitivne priče u Jablanici.”
Ovaj projekat u Jablanici počeo je ove godine utvrđivanjem potreba mladih, organizacija civilnog društva i institucija lokalnih vlasti. Projekt financira IOMov Razvojni fond, a pored Jablanice se sprovodi u Bihaću i Bijeljini.