POSLJEDNJI POZDRAV JUSUF (BEĆIRA) DŽAFIĆ (1953-2021.)

Sve građane Jablanice i šire, privrednike, prijatelje i poznanike, bolno je rastužila vijest da je Jusuf, Juso Džafić, naš uvaženi sugrađanin i privrednik u Istanbulu u 68. godini izgubio životnu bitku. Odlaskom našeg Juse, ostaće, moramo to reći, velika praznina u privrednoj zajednici u kojoj je Juso Džafić bio motor i pokretač brojnih inicijativa i odluka koje su bile usmjerene sveopćem razvoju i napretku Jablanice. U trenucima kad se opraštamo od našeg Juse, ne smijemo zaboraviti njegovu hrabrost i viziju da u Jablanici i šire, stvori prepoznatljiv privredni brend kojim se Jablanica i jablaničani ponose. Neka ti je laka zemlja dragi prijatelju!
Jusuf, Juso Džafić rođen je 04.03.1953. godine u Jablanici. Posebne rezultate postigao je u oblasti privrede i to kroz uspješan dugogodišnji rad i razvoj trgovinske djelatnosti, počev od 1995. godine kada je registrovao preduzeće „Voćepromet“ d.o.o. Jablanica. Investiranjem, izgradnjom i otvarenjem tržnog centra „Voćepromet“ d.o.o. u Jablanici sa pratećim objektima, kao i poslovnih jedinica u susjednoj općini, kroz ulaganja u transportna sredstva za transport roba i drugo, ulagao je značajna finansijska sredstva i obezbjedio zapošljavanje velikog broja ljudi sa područja općine Jablanica.
U posljednjih nekoliko godina razvijao je privredne djelatnosti u oblasti ugostiteljstva i turizma, a poseban doprinos u razvoj istog učinio je kupovinom preduzeća UTP Čvrsnica i rekonstrukcijom hotela, čime značajno doprinosi unaprijeđenju razvoja ove privredne grane kao i novom zapošljavanju u ovoj oblasti, čime je ovo preduzeće dostiglo brojku od oko 100 uposlenih. Za postignute rezultate u razvoju ovih privrednih djelatnosti kao uspješan privrednik izabran je za predsjednika Udruženja privrednika Jablanica.
Uspješnim rukovođenjem preduzeća „Voćepromet“ d.o.o. Jablanica zasigurno je dao doprinos unaprijeđenju uslova života stanovnika općine Jablanica. Investiranjem u preduzeće „Voćepromet“ d.o.o. Jablanica, a posebno investiranjem i kupovinom preduzeća UTP Čvrsnica i ulaganjem u rekonstrukciju hotela , u čiju svrhu su izdvojena višemilionska sredstva, smatra se jednim od najvećih ulaganja privrednika sa područja naše općine. Ovaj objekat će u budućnosti zasigurno biti objekat od posebnog značaja za razvoj ugostiteljstva i turizma općine Jablanica i razvoju lokalne zajednice u cjelini.
Aktivnim učešćem kroz otvoreno javno djelovanje, rad u raznim komisijama, radnim tijelima u općini Jablanica a posebno kroz rad u Vijeću za konkurentnost otvoreno je iskazivao interes za unaprijeđenje javno-privatnog partnerstva podnošenjem incijativa i vođenjem otvorenog dijaloga o svim pitanjima privrednog sektora. Kao uspješan privrednik afirmisao je lokalnu zajednicu i predstavljao uspješno općinu Jablanica širom Bosne i Hercegovine i inostranstva.
Jusuf Džafić je 2018. godine, odlukom Općinskog vijeća Jablanica, dobio najveće općinsko javno priznanje “Povelja sa zlatnim grbom općine Jablanica”, za postignute rezultate u oblasti privrede i promociji općine Jablanica.

 

Općina Jablanica
Predsjedavajući Općinskog vijeća
Općinski načelnik
Zaposlenici Općine Jablanica