SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE JABLANICA, 22. FEBRUAR

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“, aktivnosti na obilježavanju ovog najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su u četvrtak, 20.02. 2020. godine, izložbom slika BZK „Preporod“ Jablanica, fotografijama samostalnog fotografa  Džino Dženada,  predstavljanjem  rukotvorina i kreacija u organizaciji UŽ „Most“ Jablanica, promocijom knjige „Put spasa“, autora mr. Resula Čilića, te pozorišnom predstava „Ero sa ovoga svijeta“,  autora Željka Ninčića.

U petak 21.02.2020. godine Općinski načelnik je primio delegaciju pobratimskog grada Inđije iz Republike Srbije predvođenu Predsjednikom opštine Inđija Vladimirom Gakom koji zbog neodložnih obaveza nije bio u prilici da prisustvuje svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Tom prilikom Predsjednik Gak je izrazio zadovoljstvo boravkom u Jablanici istakavši dobru saradnju dvaju lokalnih zajednica: „Delegacija iz Inđije je svake godine boravila u Jablanici, i u načelniku Jablanice sam stekao ozbiljnog i iskrenog prijatelja, a nadam se i on u meni. Našu saradnju smo proširili na sportskom polju organizavši rukometni turnir u Inđiji u januaru mesecu ove godine, na kojem je učestovala i ekipa iz Jablanice. Na ovaj način želimo da naše međusobno prijateljstvo prenesemo i na druge. Prošetao sam Jablanicom  i definitvno se vidi pomak  svakog dana i tu upućujem čestitke načelniku Dediću i njegovom timu koji funkcioniše više nego dobro. Jablanica je prelepo mesto za život i za posao i naravno za stvaranje porodice.“ Predsjednik Gak je iskoristio priliku da svim građanimima Jablanice uputi čestitke u povodu dana općine Jablanica „22 februar“, a razgovor je iskorišten i za proširenje saradnje na kulturnom i sportskom planu, sa željom da se pobratimske općine i veze koje njeguju, dodatno učvrste i u narednim godinama.
Na svečani dan, u subotu 22. februara 2020. godine, aktivnosti su započete prijemom delegacija bratskih i prijateljskih gradova i općina u sali sa sjednice Općinskog vijeća, a zatim je u privrednoj zoni Unis-Gornja kolonija, u prisustvu građana i privrednika, te gostiju, Izvršeno svečano otvaranje sa obilaskom poslovnog objekta –višenamjenska hala tip 2 u poslovnoj zoni „Unis –Gonja kolonija“, a zatim je u kabinetu Općinskog načelnika, u prisustvu Općinskog javnog pravobranioca  izvršeno potpisivanje ugovora o korištenju poslovnog objekta između Općine Jablanica i predstavnika investitora „Absolute Group“ d.o.o. Travnik  i firme za proizvodnju sportske opreme No 1.
Po tradiciji, građani Jablanice su  posjetili  šehitluk na haremu Jasen na kome se obratio Glavni imam Čaršijske džamije Ekrem ef. Hodžić, a zatim su brojne delegacije  položile cvijeće: na Partizanskom  groblju, kod spomenika Civilnih žrtava rata „1992.-95“, na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992-95“ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku. Na mjestima polaganja cvijeća, okupljenim građanima su se obratili: Damir Šabanović, Hasan Dedić, Zumreta Memidžan i Enver Omeragić ispred  udruženja Sabnoar-a općine Jablanica.
Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Jablanica „22.februar“, održana je u rekonstruisanoj sali Kina Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ uz prisustvo općinskih vijećnika, predstavnika vlasti Federacije BiH i nosioca zakonodavne i izvršne vlasti HNK, Rektora mostarskog univreziteta, vd. Konzula Republike Turske poslanika u Parlamentu FBiH, predstavnika konfesija, predstavnika javnog, privrednog, nevladinog, političkog i vjerskog života općine Jablanica, delegacija gradova pobratima Paraćina i Inđije iz Republike Srbije, Gevgelije iz Republike Sjeverna Makedonija, prijateljskog grada Pazina i općine Gvozd iz Republike Hrvatske,  susjednih općina, predstavnika LOT tima EUFOR-a i međunarodnih organizacija i institucija. Općini Jablanica, njenim organima i svim njenim građanima upućene su mnoge čestitke i poruke od brojnih ugledanih zvanica.
Uz dobrodošlicu i intoniranje državne himne, koju je na violini izvela Ilda Begić, mlada izuzetno nadarena umjetnica, i odlična učenica II razreda gimnazije u Srednjoj školi Jablanica i odavanje počasti svim palim u odbrani Jablanice i Bosne i Hercegovine. Sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Mate Mijić, a Općinski načelnik Salem Dedić se, čestitajući Dan općine Jablanica svim njenim građankama i građanima, prigodnom prezentacijom se osvrnuo na aktivnosti koje su vođene u periodu između dva obilježavanja Dana općine Jablanica.
Prigodnim obraćanjima i čestitkama, Općinskom vijeću Jablanica, Općinskom načelniku i građanima Jablanice,  obratili su se pomoćnik ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Sead Džiho, poslanik u parlamentarnoj Skupštini BiH Edin Mušić,  predsjednik Opštine Paraćin Saša Paunović.
U sklopu obilježavanja dana Općine, Općinski načelnik je kao i prethodnih godina raspisao tradicionalni  nagradni konkurs za literarne radove za učenike centralne i svih područnih škola Osnovne škole „Suljo Čilić“ posvećene Danu općine. Ovogodišnja tema nosila je naslov:  „Sretan ti rođendan moj voljeni grade“,  a prvonagrađeni  je  rad učenice Elme Gusić, drugonagrađeni rad je učenika Mirze Ždralovića i kao trećenagrađeni rad učenika Tarika Idrizovića.  Općinski načelnik Salem Dedić ranije je primio nagrađene učenike u svom kabinetu i uručio im prigodne novčane nagrade, a prvonagrađeni rad učenice Elme Gusić pročitan je u programu Radiotelevizije Jablanica.
Općinsko vijeće  u povodu Dana općine dodjeljuje općinska javna priznanja, a najveće općinsko javno priznanje „Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica“, na svečanoj sjednici, dodjeljeno je  UNDP BiH – Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini za doprinos u realizaciji projekata od javnog interesa, kao i unapređenju uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te SALIHU (Ahmet) HONĐO  za postignute rezultate na unapređenju uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini – posthumno.Navedeno priznanje u dogovoru sa porodicom rahmetli Saliha Honđe biće uručeno naknadno. U muzičkom djelu programa nastupili su Ilda Begić, Amna Keskin, Nihad Nino Behrem, Adna i Maid Šćuk, a nakon svečane sjednice održan je svečani prijem  za goste i zvanice u restoranu hotela „Jablanica“.