OTVOREN 11. SAJAM „JABLANIČKI DANI ZDRAVE HRANE, LJEKOBILJA I PČELARSTVA 2019.“

U holu Sportskog centru Jablanica u srijedu 25.09.2019. godine, otvoren je 11. Tradicionalni Sajam „Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva“. Organizator manifestacije je „Savez poljoprivrednih udruženja Jablanica“, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK  i općine Jablanica, a moto manifestacije je “Zdrava hrana put do dobrog zdravlja“.

Na štandovima su izloženi proizvodi od voća i povrća kao i njihove prerađevine, mliječni proizvodi, med, proizvodi na bazi meda i razne rukotvorine koje izrađuju članice Udruženja žena „Most“, te specijaliteti koje su pripremile vrijedne članice  ovog udruženja. Sajamska manifestacija će trajati dva dana .
 Izlagače, posjetioce i goste Sajma pozdravio je i  sajam proglasio otvorenim Općinski načelnik Salem Dedić, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnji sajam okupio 38  izlagača uglavnom sa područja općine Jablanica, ali i iz općina: Konjic, Prozor–Rama, Stolac i Banja Luka te izrazio zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su prepoznali napore općine Jablanica da podrži jablaničke poljoprivredne proizvođače i sveukupan razvoj poljoprivredne proizvodnjena području općine Jablanica. Organizator Sajma, Savez poljoprivrednih proizvođača općine Jablanica uručio je zahvalnicu Općinskom načelniku Salemu Dediću za sveukupnu pomoć koju općina Jablanica pruža ovom Savezu,  Ministru  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  u Vladi HNK Donki Joviću, Udruženju za razvoj i afirmaciju društva „NODAS“ Sarajevo, Organizaciji za međunarodnu pomoć i razvoj   Muslim Aid.
Otvaranju sajma, pored građana Jablanice i poljoprivrednih proizvođača,  prisustvovali su predstavnici Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  predstavnici više  međunarodnih i domaćih agencija i saveza te predstavnici poljoprivrednih udruženja iz susjednih općina. U zabavnom dijelu programa učestvovalo je Udruženje za djecu i omladinu „Galeb“ Jablanca.
Obzirom na veoma lošu godinu za sve poljoprivedene proizvođače, a posebno za pčelare u okviru jedanaestog  Sajma  Savez poljoprivrednih udružena  organizovao je predavanje/ okrugli sto-iz oblasti pčelarstva na temu: „Uzimljavanje pčelinjih zajednica“. Predavanje će biti održano drugi dan sajma 26.09.2019. godine (četvrtak) u sali Općinskog vijeća Jablanica sa početkom u 11 sati. Predavanja će voditi gospodin Goran Mirjanić kunsultant USAID Farma II projekta.
Proglašenje najuspješnijih izlagača i dodjela nagrada i priznanja za najkvalitetnije proizvode biće upriličeno 26.09.2019. godine,  drugi dan sajma u 13 sati.