DRUGOG DANA SAJMA ODRŽAN OKRUGLI STO I URUČENA PRIZNANJA ZA NAJKVALITETNIJE PROIZVODE

Drugog dana 11. tradicionalnog Sajma „Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva“ u organizaciji „Saveza poljoprivrednih udruženja Jablanica“, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK  i općine Jablanica i pod motom“ Zdrava hrana put do dobrog zdravlja“, na prijedlog  članova Stručnog žirija za ocjenu najkvalitetnijih proizvoda dodjeljena su priznanja i proglašeni  najbolji  proizvodi u kategorijama:

Za najkvalitetniji med (medljika) Zlatnu plaketu po ocjeni stručnog žirija dobio je  Gabela Hifzo; za najkvalitetniji sir Zlatna plaketa je uručena Begović Amaru; za najkvalitetniju prirodnu rakiju Zlatnu plaketu dobio je Mirza Velić; za najkvalitetnije prerađevine od povrća- kategorija ajvar, Zlatnu plaketu dobila je Esma Ćosić; za najkvalitetnije prerađevine od voća–đem od šljive, Zlatnu plaketu dobila je Čilić Huma; za najkvalitetnije prerađevine od voća– đem od malina, Zlatna plaketa uručena je Čilić Ramizi.


Savez poljoprivrednih udruženja je  uputio čestitke jablaničkom pčelaru Omeru Maciću i uručio mu priznanje za doprinos u pčelarskoj proizvodnji, jer je njegov med na Međunarodnom sajmu u Tuzli ocjenjen kao najbolji med sa područja BiH.
Takođe, u okviru  drugog dana Sajma, Savez poljoprivrednih udružena  organizovao je predavanje/okrugli sto-iz oblasti pčelarstva na temu: „Uzimljavanje pčelinjih zajednica“.
Predavanje je održano  u sali Općinskog vijeća Jablanica, a predavač je bio Goran Mirjanić konsultant USAID Farma II projekta.