DELEGACIJA TURSKE OPĆINE BADŽILAR-ISTANBUL, U POSJETI OSNOVNOJ ŠKOLI I OPĆINI JABLANICA

Visoka delegacija istanbulske općine Badžilar, predvođena gradonačelnikom  Lokmanom Çağiriciem boravila je danas u Općini Jablanica, gdje ih je primio Općinski načelnik Salem Dedić, zajedno sa ministrom u kantonalnoj vladi  Ajdinom Teletovićem, sekretarom općinskog organa uprave i pomoćnicima općinskog načelnika. U delegaciji jedne od najvećih Istanbulskih općina bili su još ministar za prosvjetu regije Badžilar, predstavnik AK partije za općinu Badžilar, te direktori škola.

Na prijemu su gosti iz prijateljske turske općine upoznati sa  prirodnim i turističkim potencijalima općine Jablanica, a zatim su međusobno  razmjenjeni prigodni pokloni.
Povod današnjoj posjeti je nastavak ranije  započete saradnje i  svečano otvaranje mulitimedijalne učionice za koju su edukativni materijal  obezbjedili  Unija općina  turskog svijeta (TDBB) i općina Badžilar. Učenici  i nastavnici Osnovne škole „Suljo Čilić“ su za goste iz Republike Turske priredili bogat kulturno-umjetnički program.
O samoj posjeti gradonačelnik  Lokman Çağirici kaže: -naša saradnja  sa općinama u BiH je počela 1990 godine.  Već 20 godina nas povezuju projekti koji povezuju BiH i Republiku Tursku. Otvorili  smo danas u Jablanici ovu treću multifunkcionalnu učionicu koja će pomoći učenicima da se što bolje obrazuju. Ne mogu iskazati radost koju smo mi danas osjetili. Naše dvije zemlje su živjele zajedno prije mnogo godina, a mi sada kroz ovo nekoliko posljednjih gdina nastojimo da oživimo to prijateljstvo, odnosno da se držimo na okupu. To najlakše možemo objasniti kroz izreku  mevlana Rumija  koji kaže: „ne razumiju se ljudi koji pričaju istim jezikom, nego oni koji djele isto osjećanje jednih prema drugima.“
Ministar  AjdinTeletović u povodu posjete turske delegacije kaže:- danas smo imali posjetu prijateljske istanbulske općine Badžilar sa kojom  smo ranije ostvarili kontakte. Posjeta je dugo planirana i evo realizirana je u povodu otvaranja multifunkcionalnog   kabineta u Osnovnoj školi. Sa ovom općinom je, dakle, ostvarena saradnja u oblasti obrazovanja, kulture i društvenih aktivnosti, ali ono što nam nedostaje  je saradnja u oblasti privrede, što ćemo razvijati u budućnosti. Općina Badžilar je jedna od najvećih istanbulskih općina (750. 000 stanovnika) i fokus njihove privrede je na tekstilnoj industriji, a mi upravo stvaramo pretpostavke za razvoj te grane privrede  te ćemo im vrlo rado ponuditi strateško partnerstvo. Zadovoljstvo je obostrano što se tiče dosadašnje saradnje u oblasti obrazovanja a mi očekujemo da se ona proširi i na privrednu saradnju.
Ocjenjujući današnju posjetu Općinski načalnik Salem Dedić je izjavio:-Imali smo u posjeti visoku delegaciju jedne od najvećih općina u Istanbulu, Badžilar u kojoj smo bili ranije zajedno sa poslanikom i članom Vlade HNK Ajdinom Teletovićem i poslanikom u državnom Parlamentu Edinom Mušićem. Ovo je uzvratna posjeta gradonačelnika Lokmana Çağiricia i njegovih saradnika koji su prisustvovali  svečanom otvaranjem multimedijalne učionice za koju su donirali opremu. I ranije smo to isticali a i danas , da općina Jablanica želi da uspostavi čvršću saradnju, da budemo gradovi pobratimi. Gradonačelnik Badžilara je ujedno podpredsjednik zajednice gradova i  općina Republike Turske, što je novi momenat za nas,  jer smo mi kao mala općina iz BiH  aplicirali za članstvo u toj zajednici i sva naša dokumentacija je u Ankari. Očekujemo da ćemo ubrzo biti njihovi gosti kako bi naše projekte, koje smo im nudili, mogli realizovati u saradnji sa prijateljskom općinom i prijateljskom državom. Tokom dana ćemo razgovarati i o našim prirodnim bogatstvima, privrednim zonama i poslovnim halama koje gradimo i nudimo svim mogućim investitorima pa i općini Badžilar koja ima veliku tekstilnu industriju i jaku privredu. U nastavku očekujemo intenziviranje saradnje kako bi konkretizovali projekte. Nakon ovih razgovora sam stekao taj utisak i nadam se da ćemo postati partneri  Saveza, odnosno udruženja gradova i  općina Republike Turske i postati grad pobratim. U narednom periodu nam predstoje te aktivnosti.