SVEČANA AKADEMIJA OPĆINSKOG VIJEĆA JABLANICA U POVODU 1. MARTA-DANA NEZAVISNOSTI BIH

U povodu obilježavanja 1. marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u utorak 28.2.2023. godine, održana je Svečana sjednica- akademija Općinskog vijeća općine Jablanica u sali kina Omladinskog kluba "Pod istim suncem".

Svečanu sjednicu-akademiju, otvorio je i održao referat posvećen 1. martu- Danu nezavisnosti BiH predsjedavajući Općinskog vijeća Emir Muratović.
Prigodno obraćanje u povodu 1. marta–Dana nezavisnosti BiH održao je profesor fakulteta političkih nauka u Sarajevu, predsjedavajući Savjeta za nauku i obrazovanje u Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca te član Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", prof. dr. Senadin Lavić.

U povodu obilježavanja 1. marta–Dana nezavisnosti BiH, Općinski načelnik raspisao je nagradni konkurs za literarne radove učenika Srednje škole Jablanica, a ovogodišnja tema bila je "Niko ne voli domovinu što je velika, već što je njegova", a rezultati nagradnog konkursa su: prvonagrađeni rad- Suana Mešić učenica IV razreda, drugonagrađeni rad- Lamija Sabitović  učenica II razreda i trećenagrađeni rad-Amina Karađuz učenica II razreda. Prvonagrađena učenica Suana Mešić pročitala je svoj rad. U kulturno-umjetničkom dijelu svečane sjednice nastupili su Adna i Maid Šćuk, članovi Udruženja za djecu i omladinu "Galeb" iz Jablanice.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježit će se i obilaskom spomen obilježja u Jablanici:

01.03. 2023. godine
•10,00 sati - Harem Jasen;
•10,30 sati - Partizansko groblje;
•10,45 sati - Spomen - obilježje civilnim žrtvama rata
•11,00 sati - Centralno spomen obilježja šehidima, poginulim nestalim i umrlim borcima odbrambeno - oslobodilačkog rata "92-95"
•11,15 sati - Biste u parku.


Foto: Edi Kevrić