Potpisan Sporazum o saradnji za uspostavom „Centra za razvoj kreativnih industrija" Jablanica

Danas je u sali za sastanke Općine Jablanica potpisan Sporazum o saradnji između Općine Jablanica, OKC UrbanArt, Udruženje žena „Most“, „Visit Jablanica“ d.o.o., „Investing & Consulting“, i Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar za uspostavu „Centra za razvoj kreativnih industrija“.

„Centar za razvoj kreativnih industrija“ je partnerska incijativa aktera lokalnog razvoja u Jablanici, koji su se udružili s ciljem da promovišu razvoj i zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija. Incijativa je pokrenuta u sklopu implementacije projekta “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ koji finansira Evropska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Centar će biti prostor u kojem će zainteresovane i motivisane osobe moći dobiti usluge, koristiti opremu i prostor za rad da bi razvili svoje vještine i povećale mogućnost zapošljavanja ili samozapošljavanja u sektoru kreativnih industrija. Otvaranjem centra, Jablanica dobija jedinstven i potpuno opremljeni multifunkcionalni prostor. Centar će biti lociran u prostorijama koje pripadaju JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“. Za upravljanje centrom je zadužen OKC UrbanArt, koji sa muzejom potpisuje ugovor o korištenju prostora.

“Kreativne industrije obuhvataju 11 sektora i 57 zanimanja od rada muzeja, umjetničkih zanimanja, tradicionalnih zanata do kompjuterskih programa/igara. Jablanica je uvijek bila kreativna sredina. Potpisivanjem sporazuma ozvaničili smo uspostavu centra kojim ćemo u Jablanici omogućiti ulaganja od preko 100,000 KM u opremu, adaptaciju prostora i pripremu za rad. Time ćemo jablaničanima omogućiti korištenje sofisticirane opreme, dobijanje stručnih savjeta, rad u modernom prostoru te podržati sve one koji žele da rade i razvijaju se u sektoru kreativnih industrija. Prekograničnom saradnjom ćemo omogućiti razmjenu znanja i iskustava, te dodatno povećati mogućnosti zapošljavanja i rada u sektoru“, rekao je Damir Šabanović, načelnik općine Jablanica.

Ukupna vrijednost projekta, finansiranog iz EU programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, je 455.000,00 EUR, od čega Evropska unija finansira 367.000,00 EUR (80,66%), a partneri 88.000,00 EUR (19,34%). Iznos sredstava za Općinu Jablanica iznosi 213.612,31 EUR, od čega Općina Jablanica sufinansira 43.744,27 EUR.