OPĆINA JABLANICA PREUZELA NAGRADU ZA LIDERA U OBLASTI OBEZBJEĐIVANJA PROSTORA ZA MLADE I RAD SA MLADIMA

Završni događaj inicijative Fakat je vakat za mlade pod nazivom Youth Nest: Gathered4Youth, koji zajedničkim snagama organizuju krovne organizacije mladih u Bosni i Hercegovini (Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine, Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) održan je 09.septembra 2021. godine u Hotelu Hills na Ilidži.

Organizacije okupljene u “omladinskom gnijezdu” su predstavile i rezultate njihovog rada u prethodnom periodu, tj. ideje kako osnažiti omladinski sektor u Bosni i Hercegovini. Preko 300 mladih ljudi direktno uključeni u Fakat je vakat za mlade aktivnosti, 13 podržanih lokalnih građanskih inicijativa mladih, program osnaživanja omladinskih organizacija u okviru programa Omladinski inkubator, samo su neki od rezultata koje su krovne organizacije prezentovale. Ovaj svečani trenutak je iskorišten i da se dodijele nagrade jedinicama lokalne samouprave koje su postigle najbolje rezultate u radu sa mladima u 2020. godini, a to su: Općina Lukavac – Lider u oblasti podrške omladinskom aktivizmu i organizovanju mladih, Općina Jablanica – Lider u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad sa mladima, Općina Ilidža – Lider u oblasti lokalnih politika za mlade, Grad Prijedor – Lider u podršci razvoja potencijala mladih i Općina Centar Sarajevo – Lider u oblasti zapošljavanja mladih.
U ime Općine Jablanica priznanje „Lider u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad sa mladima“ je preuzeo Sekretar općine Jablanica Dženan Mulahasanović.
Iz krovnih organizacija su poručili da vjeruju da je fakat vakat za mlade, ali i sistemska rješenja, podršku institucija vlasti i mijenjanje zajednica iz kojih dolazimo. Fakat je vakat da se glas mladih čuje, da se prepoznaju rezultati njihovog rada, da ih se pita za odluke koje se donose, a bitne su za njihov život. Prisutnima su se pored predstavnika krovnih organizacija za mlade obratili i podržali ih u njihovim nastojanjima da poprave status populacije koju predstavljaju i gospođa Deborah Mennuti, otpravnica poslova ambasade SAD u BiH, gospođa Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini te gospođa Laura Lungarotti, šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH.
"Fakat je vakat za mlade 2.0" implementira se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).