NA PODRUČJU OPĆINE JABLANICA U TOKU IMPLEMENTACIJA EU PROJEKATA U UKUPNOM IZNOSU OD 912.615,44 KM.

Aktivnim i odgovorim radom Općinskog načelnika Salema Dedića i općinske administracije, a kroz aplikacije na projekte koji se implementiraju u sklopu EU programa u Budžetu Općine Jablanica su obezbijeđena sredstva u iznosu od 912.615,44 KM.

Projekti čija je implementacija u toku, a koji se sufinansiraju i iz Budžeta Općine Jablanica su slijedeći:
Projekat prekogranične saradnje BiH-Crna Gora u okviru EU programa: „Zajednički napori za 5% manje otpada“. Partneri Općini Jablanica u ovom projektu su općine Konjic, Prozor-Rama, Šavnik, Pljevlja i Žabljak. Vrijednost projekta iznos 874.372,00 KM, dok učešće Općine Jablanica iznosi 43.677,60 KM. Sredstva koja će se u okviru ovog projekta implementirati u općini Jablanica iznose: 324.450,68 KM. Projektom je planirana nabavka opreme i to: podzemni kontejneri, zeleni otoci sa kontejnerima, kante za otpad, kante za otpatke, čistilice za održavanje zelenih otoka, hidraulična platforma za dizanje podzemnih kontejnera, kante za kompostiranje otpada, sadnice i drugo u iznosu od 165.185,00 KM, a ostatak sredstva je namjenjan za izradu analize trenutne situacije upravljanja otpadom, izrade Plana upravljanja otpadom, organizovanju vannastavnih aktivnosti za djecu osnovne škole, angažovanje eksperata, organizovanje edukativnih radionica i drugo.
Projekat prekogranične saradnje BiH-Crna Gora u okviru EU programa: „Zanimljivi muzeji“, čija ukupna vrijednost iznosi 690.295,00 KM, od čega je učešće Općine Jablanica u iznosu od 29.275,00 KM. Iznos sredstva koji će se implementirati u Općini Jablanica je 343.398,76. Navedena sredstva se planiraju uložiti u nabavku opreme i uređenje multimedijalne sale, uređenje suvenirnice u prostorijama Muzeja, organizovanje radionica, nabavku i korištenje E-vodiča, certificiranje vodiča za prezentaciju kulturnog naslijeđa i slično. Partneri Općini Jablanica u realizaciji ovog projekta su: Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikant Nacionalni muzej Crne gore.
Slijedeći projekat je projekat „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start up-ima, odnosno projekat „EU4Bussiness za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju“. Ovaj projekat  finansira Europska unija, a Općina Jablanica implementira u saradnji sa Udruženjem LiNK iz Mostara, te općinama Konjic i Kakanj. Realizacijom ovog projekta na području općine Jablanica registrovano je trinaest (13) novih biznisa, za što će biti izdvojeno 98.620,00 KM i to za nabavku opreme i uplatu doprinosa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 321.750,00 KM, Općina Jablanica sufinansira iznos od 7.000,00 KM, a iznos sredstva koji je planiran da se implementira na području općine Jablanica je 96.766,00 KM.
Projekat: “Promocija i valorizacija održivosti i očuvanja prirodne i kulturne baštine kao sredstava u razvoju na području Jadransko-Jonskog područja“- Adrion. Ukupna vrijednost projekta iznosi: 293.375,00 KM, a Općina Jablanica sufinansira iznos od 44.006,00 KM. Sredstva koja će se implementirati na području općine, a koja iznose 60.000,00 KM, biti će uložena u infrastrukturne radove i uređenje lokaliteta Dugo polje (nekropola stećaka).
Jedan od izuzetno značajnih projekata za turizam općine Jablanica je i projekat koji se realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini „VIA DINARICA-BIJELA STAZA“. Procedura za izbor izvođača radova za izgradnju zipline poligona je u toku, a vrijednost ovog projekta iznosi 88.000,00 KM, uz sufinansiranje Općine Jablanica u iznosu od 36.500,00 KM. Osim izgradnje zipline poligona, ovaj projekat obuhvata i objavljivanje javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava pružateljima turističkih usluga za proširenje i unapređenje turističke ponude duž staze Via Dinarica i dodjele bespovratnih sredstava proizvođačima lokalnih proizvoda u svrhu objedinjavanja lokalnih proizvoda u lanac vrijednosti turističke ponude Via Dinarica, te održavanje, obilježavanja i uređenje staze Via Dinarica koja se prostire na području općine Jablanica.