SVEČANO OBILJEŽENA 26-GODIŠNJICA 44. BBR JABLANICA

 Posjetom mezaru zamjenika komandanta 44. Brdske brigade  Senadu Džini i učenjem Jasina na mezarju Jasen te polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju i svečanom akademijom, u Jablanici je obilježena 26. godišnjica 44. Brdske brigade.  Obilježavanju godišnjice jablaničke brigade prisustvovali su članovi boračkih udruženja i porodica šehida, brojni građani Jablanice, predstavnici Oružanih snaga BiH, Federalnih, kantonalnih i lokalnih nivoa vlasti.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili  Enes Kovačević, ratni  komandant 44. Brdske brigade, Salem Dedić, Općinski načelnik, te ratni komandant 4. Krpusa ARBiH,  general Mustafa Polutak, Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.  Na Svečanoj akademiji dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne radove, kao i nagrade pobjednicima turnira u stonom tenisu i tavli, koji su upriličeni povodom obilježavanja godišnjice 44. Brdske brigade.
U svom obraćanju, Općinski načelnik je između ostalog naglasio:
- „U okolnostima kad na našu zemlju, sad već otvoreno atakuju   sile razgradnje i negacije njene opstojnosti, postajemo svjesni veličine značaja i otpora koji su pružili  borci Armije R BiH, braneći  kućna ognjišta,  slobodu, nezavisnost i dostojanstvo Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu „1992-95“. U tom časnom ešalonu  oslobodilačke borbe,   marširali su ponosno i naši borci, pripadnici 44.Brdske brigade... Zato danas, svjesniji i odlučniji nego ikad,  sa ovog mjesta, poručujemo  da nismo, niti ćemo zaboraviti  pripadnike 44. Brdske brigade, šehide, ratne vojne invalide i  demobilisane borce koji su životima i djelovima tjela  sačuvali opstojnost naše domovine i naše Jablanice.  Njihova žrtva  za nas  je amanet da se zlo nikad više ne ponovi i treba učiniti sve da do njega ne dođe“ !!-istakao je na kraju Općinski načelnik Salem Dedić.