Čestitke u povodu 25. novembra-Dana državnosti BiH

U ime Općine Jablanica i u svoje ime svim građanima  Jablanice i Bosne i Hercegovine upućujem najiskrene čestitke u povodu 25. novembra Dana državnosti BiH.

Na  osnivačkom zasjedanju 25. novembra 1943,  u Mrkonjić Gradu održano je  Zemaljsko  antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine i tom prilikom potvrđen  puni državnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine  koju naša domovina  baštini od X vijeka . Bosna i Hercegovina je u svojim povijesnim granicama tada pravno konstituisana kao država ravnopravnih gradjana Srba, Muslimana i Hrvata. Granice Bosne i Hercegovine  tada su potvrdjene i priznate kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvitka.
Nama je ostala čast i obaveza da čuvamo i branimo tada obnovljenu državnost i antifašističku tradiciju ovog prostora. Odbrambeno-oslobodilačkim ratom 90-ih godina na kraju prošlog stoljeća odbranili smo državu Bosnu i Hercegovinu i to je naš zalog budućim generacijama.

Općinski načelnik
Salem Dedić dipl.ecc. s.r.

 

„Povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima Jablanice i BiH, u ime Općinskog vijeća Jablanica,  i u svoje osobno,  upućujem iskrene čestitke. Na ovaj datum narodi BiH su kroz svoje političke predstavnike na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a istakli da hoće ono što je i nama danas potrebno, a to je Bosna i Hercegovina u kojoj je garantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih njenih građana i naroda. U budućnosti ćemo zajedno pokazati da i mi to možemo i da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve nas na ovim prostorima, na kojima je raznolikost oduvijek predstavljala vrijednost, a ne nedostatak.
Ovaj historijski datum, obavezuje sve nas, da damo svoj puni doprinos u daljoj izgradnji općine Jablanica i jačanju naše države Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući OV-a
Mate Mijić ing.stroj. s.r.