SVEČANA SJEDNICA-AKADEMIJA OV-a U POVODU DANA DRŽAVNOSTI BIH

Svečanom sjednicom-akademijom Općinskog vijeća  Jablanica, na prigodan način obilježen je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše domovine, 25 novembar- Dan državnosti BiH, kojoj su pored vijećnika Općinskog vijeća Jablanica prisustvovali: predstavnici vjerskih institucija i zajednica, predstavnici boračkih populacija, predstavnici političkog, javnog, privrednog i kulturnog života u općini Jablanica, učenici Srednje škole Jablanica, predstavnici Sabnor-a Jablanica, predstavnici međunarodnih organizacija i institucija.

Centralni događaj akademije bio je prigodan referat Općinskog načelnika Salema Dedića, koji je prisutne u Kino Sali Jablanica podsjetivši na najznačajnije datume i događaje iz burne prošlosti naše zemlje, između ostalog, istakao: ... „mi građani Bosne i Hercegovine istinski smo uvjereni u razum i odanost miru, slobodi i demokratiji i moramo učiniti sve kako sile mraka ne bi zaustavile naš evropski put i članstvo u evroatlanskim integracijama. Na ovaj značajan  praznik, želim  mnogo uspjeha našoj jedinoj  državi Bosni i Hercegovini  i našoj   Jablanici te  upućujem  iskrene čestitke u povodu 25. novembra Dana državnosti BiH svima prisutnima, svim građanima Jablanice i BiH, svim bosancima i hercegovcima diljem  svijeta“-poručio je načelnik Dedić

U povodu Dana državnosti  BiH, Općinski načelnik raspisao je nagradni literarni konkurs za učenike osnovne škole na temu: „Prkosna i ponosna, meni najdraža BiH“  i tom prilikom uručio novčane nagrade učenicama:  prvonagrađenom Dini Buriću učeniku VIII 2 razreda, drugonagrađenoj Medini Šehić učenici IX 2  razreda i trećenagrađenoj  Jasmini Begović učenici IX 2 razreda.
U muzičko-scenskom  dijelu svečane akademije nastupio je hor učenika Osnovne škole „Suljo Čilić“ Jablanica i polaznici škole gitare UG „Galeb“ Jablanica “.

U povodu Dana državnosti BiH, u subotu, 25.11.2017.godine u 10,00 sati održat će se  polaganje cvijeća na Partizanskom groblju, spomeniku Civilnim žrtvama rata, Centralnom spomen obilježju, te pred bistama jablaničkih prvoboraca u gradskom parku.