Općina Jablanica izabrana za učešće u ReLOaD projektu

Općina Jablanica je jedna od deset općina i gradova koji  su izabrani u prvom ciklusu za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratijena Zapadnom Balkanu–ReLOaD. Cilj ReLOaD projekta je dalje jačanje partnerstava između lokalnih vlastii civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave. Takođe, projekat nastoji osigurati  veće građansko učešće u procesima donošenja odluka i unaprijediti pružanje javnih usluga za sve građane u lokalnim zajednicama.

Načelnik općine Jablanica gospodin Salem Dedić je izrazio svoje zadovoljstvo što je općina Jablanica jedna od 10 općina koje su izabrane za učešće u projektu, te istakao kako se nada da će se kroz ovaj projekat znatno ojačati saradnja NVO sektora i lokalne zajednice.
Takođe je istakao da je ovo odlična prilika za NVO da putem kvalitetnih projektnih prijedloga ojačaju svoje organizacije i dođu do značajnijih sredstava.
ReLOaD je trogodišnji regionalni projekat kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). ReLOaD se provodi u šest zemalja Zapadnog Balkana: Albaniji, bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori, Kosovu* (UNSCR1244/1999) I Srbiji.
Ukupan budžet projekta za BiH je oko 4 miliona eura, a koristi od ReLOaD-a, imat će više od 20.000 građana, 20 općina i gradova, te organizacije civilnog društva koje će učestvovati u implementaciji više od 85 projekata u  BiH.
“Činjenica da se na poziv za učešće u ReLOaD projektu prijavilo 32 od ukupno 48 JLS koje su se mogle prijaviti na direktni poziv, jasno pokazuje opredijeljenost jedinica lokalne samouprave za ovakve projekte. Iskoristitiću priliku da se zahvalim našem donatoru i partneru Europskoj Uniji  kao i općini Jablanica sa kojom nastavljamo uspješnu saradnju ,zajedno sa organizacijama civilnog društva nastavljamo raditi na rješavanju problema u zajednici  u korist građana”, rekla je Sanja Bokun, voditeljica ReLOaD projekta u BiH.
Partnerski odbor ReLOaD-a u BiH, je u prvom ciklusu odabrao sljedećih deset općina i gradova za učešće u projektu: Banja Luka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Tešanj, Travnik, Trebinje i Tuzla. Ove općine i gradovi su izabrani na osnovu Direktnog poziva za jedinice lokalne samouprave i konkurentnog procesa selekcije. Ključni kriteriji pri izboru bili su rezultati koje jedinice lokalne samouprave ostvaruju pri raspodjeli finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva, u skladu sa transparentnim kriterijima, projektnim pristupom, i LOD metodologijom za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva. U narednom periodu planirana je serija konsultativnih sastanaka u izabranim općinama i gradovima na kojima će se dogovoriti dinamika realizacije projekta. U septembru će biti organizovani drugi ciklus selekcije, kada će biti izabrano i ostalih deset jedinica lokalne samouprave iz BiH, koje će učestvovati u ReLOaD projektu.